26.09.2012 г.

Джоан Роулинг представя първата си книга за възрастни „Вакантен пост”


Авторката на „Хари Потър” има и осем филмови суперпродукции, направени по книгите й

В измислено английско село, обхванато от люти политически битки, далеч от магическата вселена на Хари Потър се развива сюжетът на първият роман за възрастни на Джоан Роулинг.
Дни преди премиерата (на 27 септември) търговският успех е гарантиран, ако се съди по предварителните поръчки.
Британската писателка, която продаде 450 милиона екземпляра от книгите с приключенията на малкия магьосник Хари Потър, може да разчита на вярността на своите почитатели.
Романът й "Вакантен пост" (The Casual Vacancy) вече е достигнал един милион предварителни поръчки.
Британските книжарници очакват той да стане най-продаваният роман тази година.
"Това е един от най-големите тиражи на 21-и век", коментира Филип Стоун, журналист от сп. "Букселър". "Смятам, че 99,9% от нас в книгоиздаването предричат, че книгата ще застане директно на първо място по продажби", допълва той.
На 47 години писателката може да си позволи лукса да не се тревожи за финансовите последици от евентуални отрицателни отзиви.
"Аз съм най-свободният писател в света. Мога да правя каквото си поискам", признава Роулинг в интервю за в. "Гардиън".
"Ако някой каже: "Това е ужасно лошо, върнете си към вашите магьосници", разбира се, няма да празнувам, но ще мога да го преживея", допълва тя.
Издателството "Литъл Браун" разкри някои подробности от романа.
Действието се развива в Пагфорд, очарователно измислено градче в Югоизточна Англия, а отправната точка е смъртта на 40-годишния кмет. Гражданите са в шок и става ясно, че провинциалната идилия е мнима, а зад красивите фасади се крият страшни тайни.
Градчето от години е в състояние на война. Конфликтът е между богати и бедни, между деца и родители. Жените воюват с мъжете, учителите - с учениците.Вакантното кресло на кмета изостря конфликтите.
Кой ще победи на изборите? Дните са изпълнени със страсти, двуличие и неочаквани разобличения.
Пропитият с черен хумор голям роман (512 страници) за малкото градче стига до неочаквана развръзка и дава храна за много размисъл.
"Нашето общество е изключително снобско, то е златна мина за писателя, доверява авторката. Средната ни класа е толкова забавна!".
Сега Роулинг се захваща с теми, съвсем чужди за предишните й творби - зависимостта към хероина, проституцията, семействата с един родител и сексуалните пориви при подрастващите.
Детството на самата Роулинг е преминало в селце, много приличащо на Пагфорд. "В новия роман си спомних за ранните си години и те не бяха най-щастливият период в живота ми", признава писателката пред "Гардиън". Нейната майка се разболява, когато е едва 15-годишна, а Джоан никак не се разбирала с баща си.
Джоан Роулинг е майка на три деца. Притежава огромни имения в Единбург и Лондон.
Със състояние, оценено от "Сънди таймс" на 560 милиона паунда, или 798 милиона долара, благодарение на магическия си герой от самотна майка на социални помощи тя се превърна в една от най-богатите жени в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар